Истражување во Србија: Која вакцина најбргу делува, а која најдолго штити?

од Берта Китинска

Прочитајте ги првите резултати од анализата за тоа колку стекнавме имунитет на вирусот корона со вакцинација, беше следен примерок од 10.000 граѓани на Србија. Првите резултати ги имаме благодарение на научниците од Институтот за примена на нуклеарната енергија (ИНЕП).

Примероци на вакцинирани граѓани во Србија беа собрани почнувајќи од нула ден, две недели по првата доза, две недели по втората доза на вакцината, а потоа во месечни интервали. Примероците се анализираат за присуство на антитела. Досега се анализирани над 10.000 примероци на вакцинирани лица со употреба на сите моментално достапни вакцини во Србија. Проучени се примероци на граѓани на возраст од 20 до 95 години.

Марија Гњатовиќ од ИНЕП вели дека идејата била да се испита еден аспект на имунолошкиот одговор (антитела), со цел да се добие увид во кинетиката на создавање заштита по имунизацијата, со употреба на вакцини засновани на различни технологии, од класична до РНК технологија.

ФАЈЗЕР

Врз основа на мониторираниот примерок за вакцината Фајзер, повеќе од 85% од вакцинираните развиваат специфичен одговор на антитела веќе две недели по првата доза. По втората доза, над 95 проценти од испитаниците имале мерливи вредности на антитела. Кога станува збор за разликата во производството на антитела во однос на возраста, истражувањата покажаа дека нема значителна разлика во нивото на антитела. Антителата остануваат во циркулацијата неколку месеци по администрација на обете дози на вакцината без значителна тенденција на намалување на концентрацијата на антитела.

СПУТНИК В.

Вакцината Спутник V, исто така, дава добар серолошки (антитело) одговор кај сите возрасни групи. Кај повеќето вакцинирани лица, мерливите количини на антитела се јавуваат околу три недели по првата доза, додека процентот на вакцинирани лица со позитивен тест за антитела по втората доза е поголем од 92 проценти. Концентрациите на циркулирачки антитела остануваат непроменети за време на периодот на следење.

СИНОФАРМ

Вакцината произведена од Синофарм нешто подоцна создава одговор во однос на вакцините од модерната технологија. Така, првите мерливи вредности на антитела се појавуваат најрано околу две недели по втората доза на вакцината. Граѓаните до 65-годишна возраст во голема мерка развиваат специфични антитела по примената на вакцината Синофарм, а процентот на серопозитивни во таа група на испитаници е поголем од 90 проценти. Нешто побрзо намалување на вредноста на концентрацијата на антитела во вакцинираните примероци од крв е забележано во однос на другите вакцини, како што велат во Инеп, што не значи дека се губи целокупната заштита.

Се очекува дека производството на антитела е најинтензивно во моментот на присуство на вирусот, и дека после тоа се очекува пад на концентрациите. Сепак, извршената анализа покажува дека во моментот кога патогенот е повторно изложен, постои брзо производство на високо специфични антитела, неопходни за одбрана на организмот од инфекција.

Сепак, постои јасна разлика во одговорот на вакцината Синофарм кај различни возрасни групи. Значително послаб одговор на антитела е забележан кај лица постари од 65 години, особено во групата постари од 70 години, имено кај мажи, со честа појава на целосно отсуство на специфични антитела во циркулацијата.

Јасна е разликата помеѓу вакцинираните и оние кои не ја примиле вакцината. И таа е клучна. Грубо кажано, тие можат да се разболат и вакцинираат, но нивниот Ковид е поблаг и нема жртви.

loading...

Слични содржини