Истражување: За Македонците нема поголеми пријатели од Србите

од Vladimir Zorba

Граѓаните на Северна Македонија ги сметаат Бугарија, Албанија и Косово за најголеми непријатели, додека се повеќе наклонети на Србија и Русија, покажува најновото истражување на Центарот за европска стратегија „Евротинк“ од Скопје, како што објавија приштински „Репортери“.

Според анкетата, на прашањето „која земја е најголем пријател на Северна Македонија“, 25% од нив рекле дека тоа е Србија, 4,4% рекле дека тоа е Албанија, а само 0,4% од граѓаните сметале дека тоа е Косово, пренесе Косово Онлајн.

Околу шест проценти од граѓаните на Северна Македонија, одговарајќи на прашањето „која земја е најголем непријател“, рекле дека тоа е Албанија, додека околу два проценти изјавија Косово.

Од друга страна, само 0,3 проценти од граѓаните на Северна Македонија ги сметаат Србија и Русија за нивни најголеми непријатели.

Убедливо најмногу, 51,5 проценти од нив, ја гледаат Бугарија како најголем непријател на Северна Македонија, но тоа е пад во споредба со претходната година, кога тој процент беше 78 проценти.

Во споредба со минатата година, бројот на граѓани кои сметаат дека Европската унија е главен непријател на Северна Македонија е зголемен.

loading...

Слични содржини