ISW: Русија ја консолидира контролата во окупираните територии

од Stefanija Kuzmanovska

Русија дополнително ја консолидира административната контрола на окупираните територии на Украина, откако руската Државна дума дополнително ја формализираше шемата за социјални бенефиции, според американскиот „Институт за проучување на војната“.

Во вторникот, претседателот на Државната дума, Вјачеслав Володин, рече дека го усвоил првото читање на четири нацрт-закони за законодавна интеграција на социјалните права за жителите кои живеат во окупираните региони Доњецк, Луганск, Керсон и Запорожје.

Со сметките се дефинираат минималниот приход, исплатите на пензиите, боледувањето, породилното и бенефициите за грижа за децата, како и социјалната поддршка за ветераните и лицата со посебни потреби.

Американскиот тинктенк објави дека предложените закони претставуваат највисоко ниво на законодавна интеграција на шемите за социјална помош во окупираните територии на Украина до денес.

Претходно само одредени окупациски функционери го дефинираа и го рекламираа во локални форми.

Слични содржини