Италијанскиот премиер најави постепено ублажување на мерките

Италија може да започне со постепено отворање на ресторани и училишта од 26 април, објави денеска премиерот Марио Драги. Планот за постепено отворање се заснова на две основи – одржување на физичко растојание и носење маски, но и забрзување на кампањата за вакцинација.

Изразувајќи претпазлив оптимизам, Драги рече дека неговата влада одлучи да преземе ризик и да ги стави оние области во земјата каде епидемиолошките податоци се задоволителни во жолтите зони, каде ограничувањата ќе бидат поблаги.

„Активностите на отворено ќе бидат приоритет“, рече Драги, но тој не наведе директно барови и ресторани со тераси.

„Сите училишни институции ќе се отворат во жолто-портокаловата зона“, додаде тој.

Планот за постепено отворање се заснова на две основи – одржување на физичко растојание и носење маски и забрзување на кампањата за вакцинација.

„Веројатноста дека ќе се откажеме е многу мала ако ги почитуваме правилата на однесување“, рече Драги, одговарајќи на прашањето дали е можно да се одложи отворањето. Тој напомена дека наскоро ќе може да патува меѓу двата региона, доколку бидат обележани како жолти. Оваа владина одлука претставува забрзување на отворањето во споредба со претходните планови.

Министерот за здравство Роберто Сперанца истакна дека владата планира да отвори отворени базени на 15 мај, спортски сали на 1 јуни, и саеми и изложби во јули. Во Италија, првата европска земја погодена од пандемија, починаа повеќе од 115.000 луѓе.

loading...

Слични содржини