Изборен молк во Црна Гора во пресрет на утрешните претседателски избори

од Vladimir Zorba

Во пресрет на утрешните избори за претседател на Црна Гора, на кои ќе учествуваат седум кандидати, од полноќ е на сила изборен молк.

Кандидатите на Демократската партија на социјалистите (ДПС) Мило Ѓукановиќ, Демократскиот фронт (ДФ) Андрија Мандиќ, демократот Алекса Бечиќ, Движењето Европа сега (ПЕС) Јаков Милатовиќ, лидерот на Обединета Црна Гора (УЦГ) Горан Даниловиќ, пратеничата на Социјалдемократската партија Драгиња Вуксановиќ Станковиќ (СДП) и инфлуенсерот Јован Радуловиќ ќе учествуваат на изборите.

Право на глас на претседателските избори имаат 542.154 граѓани.

Избирачките места ќе бидат отворени од 07:00 до 20:00 часот.

Претседателските избори на 19 март ќе бидат четврти од обновувањето на независноста и осми од воведувањето на повеќепартискиот систем.

Доколку граѓаните не изберат претседател в недела, вториот круг ќе се одржи на 2 април.

Претседателот се избира на пет години.

Слични содржини