Избрана новата Влада на Србија со 227 гласови „за“

од Nikola Popovski

Српскиот парламент ја избрал нова влада со 227 гласа „за“ и пет „против“.

Српската влада ќе брои 24 члена – 23 министри, од кои двајца без ресор и премиерката Ана Брнабиќ.

На гласањето присуствувале 232 пратеници, а веднаш по изборот, членовите на Владата положија заклетва во Собранието.

За владата се гласало со јавно гласање, а премиерката Ана Брнабиќ претходно изјавил дека „сака да им се заблагодари на сите пратеници“.

„Посебно сум горда и благодарна, бидејќи овде во Собранието по долго време слушнавме конструктивна дебата. Мислам дека по долго време, граѓаните на Србија ќе бидат горди на своите заменици. Слушнав неколку критики дека експозето е амбициозно. Сакам да кажам дека никогаш не бевме амбициозни, бевме крајно амбициозни, но не и нереални“, рекла Брнабиќ.

Таа ветила дека ќе се видат конкретни резултати во првите 100 дена од работата на Владата, што, како што вели, многумина не ги очекуваат.

На крајот од дебатата за новата влада во парламентот, Брнабиќ изјавила дека новата влада, бидејќи вечерва ја доби поддршката од пратениците, ќе ја одржи својата прва седница утре наутро во осум часот.

Таа соопштила дека новата Влада, покрај тоа што е Влада на континуитет, ќе биде и единствен тим со претседателот Александар Вучиќ, бидејќи, како што рече, и донел многу добро на земјата и на граѓаните и во изминатиот период.

loading...

Слични содржини