ИЗРАЕЛ ПОДАРУВА ВАКЦИНИ, но само на оние што го признаваат Ерусалим како главен град?

од Nikola Popovski

„Она што Италија има намера да го стори во билатералните односи со Израел и како земја-членка на Европската унија, со цел да се гарантира дека Палестинците на окупираните територии, исто така, ја добијат вакцината против коронавирус“, е прашање што, како што пишува весникот „Манифесто“, тројца членови на италијанскиот парламент го испратиле министерот за надворешни работи кај Луиџи ди Мајо.

Во врска со ова, „Манифесто“ пишува дека премиерот на Израел Бенјамин Натенјаху решил да донира дози на вакцини против вакцините на некои земји, но „пред се на оние кои се подготвени да го признаат Ерусалим за главен град на Израел“

Според весникот, на списокот се наоѓаат Чад, Уганда, Етиопија, Хондурас, Гватемала, Унгарија, Сан Марино, Мавританија, Малдиви и некои други.

„Додека израелскиот премиер планира ковид-дипломатија, тој е целосно незаинтересиран за вакцинирање на пет милиони Палестинци на окупираните територии“, потсетува весникот.

„Манифесто“ пишува дека меѓународните хуманитарни организации исто така протестираат против оваа дискриминација.

Весникот ја цитира и изјавата на американскиот демократски сенатор Берни Сандерс кој смета дека ваквото однесување на владата на Бенјамин Натенјаху е навредливо, како и писмото на њујоршкиот советник Џамал Боуман до израелскиот конзул во кое се прашува „зошто (еврејските) колонисти на окупираните територии биле вакцинирани, но не и Палестинците “.

Слични содржини