Извештајот на Европскиот парламент за Србија „ги осудува блиските односи со Русија“

од Radmila Tasevska

Последниот извештај на Европскиот парламент (ЕП) за Србија го повторува своето жалење што Србија не воведе санкции кон Русија и изразува загриженост за назначувањето на Александар Вулин за шеф на разузнавачката служба (БИА).

Во изготвениот извештај Србија се потсетува дека како земја кандидат за членство во Европската унија (ЕУ) мора да се придржува до принципите и политиките на ЕУ.

„Координацијата со автократскиот режим што поттикнува војна е неприфатлива“, се истакнува во овој извештај, а „блиските односи на Србија со Русија се осудени“.

Во документот чиј автор е известувачот за Србија во ЕП, Владимир Билчик, се наведува дека Србија ги почитувала релевантните резолуции во Генералното собрание на Обединетите нации и суспензијата на Русија од Советот за човекови права. Сепак, жали поради фактот што Србија постојано не ги почитува рестриктивните мерки на ЕУ против Русија.

Назначувањето на Вулин во новата резолуција на ЕП

„Европскиот парламент е загрижен поради назначувањето на директорот на Безбедносно-разузнавачката агенција, кој е познат по својата анти-ЕУ и про-Кремљска реторика“, се посочува во извештајот на ЕП за Србија.

Во документот на Европскиот парламент се изразува жалење поради фактот што „клучните компоненти на српската надворешна политика се во директна спротивност со позициите на ЕУ“, и во таа смисла се споменува потпишување договори кои ги одредуваат заедничките надворешнополитички приоритети на Србија. и Русија за периодот 2023-2024 година, како и средби со високи функционери од Русија кои се на листата на санкции на ЕУ.

Повик за целосно спроведување на сите договори постигнати во рамките на дијалогот со Косово

Во документот се поздравува фактот што членството во ЕУ и понатаму е стратешка цел на Србија, но се нагласува дека напредокот во областа на владеењето на правото и основните права, усогласувањето со политиката на санкции и нормализацијата на односите со Косово ќе ја одредат динамиката на процесот на пристапување.

Што се однесува до дијалогот за нормализација на односите меѓу Србија и Косово, и Белград и Приштина се поканети да се приклучат на овој процес со добра волја и во духот на компромисот со цел да се постигне сеопфатен, правно обврзувачки договор за нормализација.

Се повикува и на целосно спроведување на сите договори постигнати во рамките на дијалогот, вклучително и Заедницата на општини со српско мнозинство.

Документот ги осудува дејствијата кои ја загрозуваат стабилноста и го доведуваат во прашање процесот на помирување и изразува длабока загриженост за тензиите на северот на Косово и неприфатливото пукање на православната Бадник. Извештајот ги потсетува партиите дека споделуваат заедничка одговорност за мирот и владеењето на правото за сите луѓе во Косово.

Што следи по подготовката на извештајот на ЕП?

Ова е првиот нацрт на извештајот за кој ќе се расправа на надворешнополитичкиот комитет на Европскиот парламент на состанокот закажан за 9 февруари. Европратениците имаат право да го надградат овој извештај со нови амандмани.

Подоцна во текот на годината, за истиот извештај ќе се гласа на пленарна седница кога ќе добие верзија на Резолуцијата на ЕП.

Минатата година, измените на Резолуцијата за Србија го додадоа елементот дека конечниот договор меѓу Србија и Косово треба да се „заснова на заемно признавање“. Тоа беше првиот официјален документ на европска институција каде се споменува меѓусебно признавање. Резолуциите на ЕП, сепак, не се правно обврзувачки за европските институции или за земјите-членки на ЕУ.

Слични содржини