Актуелно
Почетна / Бизнис / Извозот со пад од 24 проценти во првата половина од годинава

Извозот со пад од 24 проценти во првата половина од годинава

Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во перидот јануари ‒ јуни годинава бележи пад од 24 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Вредноста на увезената стока, во истиот период пак е за 20 проценти помалку во споредба со истиот период лани. Трговската размена по производи покажува дека во извозот е најголемо учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија.

Во увозот, пак, се најмногу застапени платината и легурите на платина. Во првите шест месеци од годинава, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, најмногу сме тргувале со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

loading...