Јанев: Техничката влада успеа да го заштити бугарскиот национален интерес во однос на позицијата кон С. Македонија

од Nikola Popovski

Се обидовме да работиме според нашите принципи – транспарентност, отчетност и професионалност. И ова е видливо за луѓето, изјавил техничкиот премиер на Бугарија Стефан Јанев во извештајот за работата на неговата влада, објави БГНЕС.

Јанев потсетил дека во последните месеци се одржаа два совети за безбедност на Советот на министри.

„Откривме недостаток на важно тело што требаше да постои долго време. Ние го направивме она што е неопходно за да се создаде, и ова треба да се направи за да имаме алатка за да му помогнеме на највисокото државно раководство во кризи. Исто така, усвоивме измени на Законот за заштита и управување со системот за заштита на националната безбедност, кои ќе бидат воведени во следниот парламент, така што целокупниот систем за управување со кризи е прецизно регулиран и поставен во потребните параметри за ефективно функционирање“, додал тој.

Јанев, исто така, истакнал дека техничката влада успеала да го заштити бугарскиот национален интерес во надворешната политика, особено во однос на позицијата на нивната земја кон Северна Македонија.

„Покажавме дијалог. Направивме се што е потребно. Ние ја аргументиравме нашата позиција пред нашите европски партнери, така што овој тип на однесување се заснова на принципиелна позиција, бидејќи зборуваме за нашето заедничко европско семејство. Владата достојно го бранеше националниот интерес на Бугарија и претпоставувам дека во наредните месеци следниот владин ќе има слично однесување “, предвидел привремениот премиер.

Слични содржини