Југословенски компании ги изградија браните што ја предизвикаа катастрофата во Либија

од Vladimir Zorba
1,1K прегледи

Две брани над градот Дарна во источна Либија, кои пукнаа и предизвикаа поплави со илјадници жртви, ги изградија југословенски компании, пишува босанскиот портал „Кликс“. Браните изградени во 1970-тите веројатно се многу лошо одржувани.

Исто така, локацијата на само еден километар над градот не била соодветна за ваков архитектонски зафат.

Градот Дарна во минатото доживуваше чести поплави и затоа владата одлучи да изгради брани за да го заштити.

Големите поплави го оштетија градот во устието во 1941, 1959 и 1968 година, а најразорните беа 1950-тите.

Во шеесетите години на минатиот век беше создадена студија која предлагаше изградба на брани, чија имплементација започна многу брзо.

Поплавите од 1986 година беа надминати со нови брани и водата не стигна до градот.

Горната брана имаше капацитет од 1,5 милиони кубни метри вода, додека втората имаше капацитет до 22 милиони кубни метри вода.

Поранешната југословенска, а сега српска компанија „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ на својата веб-страница наведува дека во периодот од 1973 до 1977 година изградила две брани и голем број објекти како тунели, пумпни станици и акумулации во регионот Дарна, пишува „Кликс“.

Сè требаше да се искористи за наводнување и водоснабдување на градот и околните села, како и за спречување на поплави.

Заменик градоначалникот на Дарна призна дека браните не се одржуваат од 2002 година.

Гневот на јавноста беше поттикнат од тврдењата на социјалните мрежи дека средствата наменети за одржување на браната се пренасочени за други цели.

Експертот за брани Мухамед Ахмад го критикуваше „безбедносниот хаос и бавноста на либиските власти“ во либиските медиуми во врска со безбедносните мерки.

Според експертите, најверојатното сценарио за пробивање на браната е постепеното уривање прво на горната, а потоа и на долната брана.

Екстремните врнежи од дожд и начинот на кој е изградена браната придонесоа за катастрофата.

Либиските брани се направени од материјали достапни во регионот, односно глина и камења.

Слични содржини