Како да го спасите мобилниот телефон што ви паднал во вода?

од Nikola Popovski

Ако ви се случило телефонот да падне во вода или сте истуриле малку течност врз него, вие сте меѓу 25-те проценти од корисниците на паметни телефони кои се соочиле со овој проблем.

Експертите наведуваат дека во тој случај, можете да преземете неколку чекори што можат да помогнат во зачувувањето на телефонот.

Според нивниот совет, потребно е веднаш да се исклучи уредот.

Доколку станува збор за водоотпорен телефон, а вие сте го потопиле или истуриле нешто што не е вода, експертите од компаниите „Епл“ и „Самсунг“ препорачуваат да го исплакнете во чиста вода (но не директно под чешмата затоа што на тој начин можете да го оштетите).

Потоа е потребно добро да го избришете уредот со хартиена или мека крпа, а потоа лесно да го протресете за да ја исфрлите водата од отворот за полначот. Важно е да не го тресете телефонот премногу, бидејќи тоа може да дозволи течноста да навлезе подлабоко во внатрешноста на уредот.

Извадете ја СИМ-картичката и користете компресиран аеросол за да ја исцедите водата. Експертите предупредуваат дека телефонот не треба да се суши со фен, бидејќи топлината може да ги оштети гумените делови и екранот.

Исушете го телефонот, особено влезовите за приклучоци, и потоа ставете го во херметички затворен сад исполнет со пакувања од силиконски гел (тоа се пакетчиња што доаѓаат со нови чевли или чанти) или друго средство за сушење што ќе апсорбира влага.

Телефонот не треба да се полни додека не бидете сигурни дека е целосно сув, бидејќи полнењето на уредот што сè уште има влага може да предизвика дополнителна штета. Треба да почекате најмалку пет часа откако телефонот ќе ви се исуши.

Меѓутоа, ако овие чекори не ви помогнат, не обидувајте се сами да го отворите и да продолжувате со сушењето, туку контактирајте ја службата за помош.

Слични содржини