Како луѓето профитираа од криптовалутите?

од Nikola Popovski

Ново истражување на британска инвестициска компанија покажува дека минатата година 7% од возрасните британски испитаници купиле криптовалути, а 5% од оние кои инвестирале на берза. Истражувањата покажуваат дека Британците претпочитаат да инвестираат во криптовалути отколку во традиционални акции и инвестиции базирани на акции.

Ова го покажа истражувањето на британската инвестициска компанија „Еј Џеј Бел“.

„Бидејќи повеќе луѓе купуваат криптовалути отколку да инвестираат во инвестиции засновани на акции, заклучокот е дека светот е зафатен од крипто-лудило“, рече Лајт Халф, финансиски аналитичар во „Еј Џеј Бел“.

Според ова истражување, британските крипто-инвеститори се претежно мажи и под 35-годишна возраст.

Повеќе од 70 проценти од оние кои изјавиле дека купиле криптовалути, рекле дека оствариле профит, додека 12 проценти објавија загуба минатата година. Во исто време, 17% од испитаниците изјавиле дека не знаат дали оствариле профит или загуба со своите крипто инвестиции, пренесува РТ.

Ова истражување, сепак, е во спротивност со она што го спроведе британската тинк-тенк организација „Парламент Стрит“, според кое 52 проценти од 2.000 учесници во нивното истражување рекле дека имаат поголема веројатност да инвестираат во традиционални средства како злато отколку во криптовалути

Една третина од испитаниците во анкетата „Парламентар стрит“ тогаш изјавија дека нема да инвестираат во виртуелни валути, бидејќи сметаат дека доцнат за да се качат на „тој воз“.

Слични содржини