Како ненадејното губење на тежина може да влијае на нашиот имунитет?

од Vladimir Zorba

Една нова иранска студија објавена во American Journal of Translational Research имаше за цел да процени дали значителното ограничување на калориите може да влијае на имунолошкиот систем.

За да се постигне ова, тим од лекари специјализирани за исхрана и јавно здравје собра 29 учесници кои имале прекумерна тежина, со индекс на телесна маса поголем од 30, мерка што Американското здружение за срце ја посочува за луѓе кои се дебели.

Тие поделија 29 жени во две групи.

Експерименталната група земала лекови за слабеење и била на диета која барала да консумираат 600 калории дневно помалку од стандардните калориски барања.

Друга група учесници можеше да јаде без ограничување.

Мерења

И на почетокот на експериментот и откако експерименталната група изгубила 10 отсто од својата телесна тежина, истражувачите го измериле бројот на лимфоцити кај сите учесници.

Тие наведуваат дека жените кои биле подложени на ограничување на калории и лекови и изгубиле 10 проценти од нивната телесна тежина, имале намалување на бројот на природни Т-клетки убијци кои се клучни за имунолошкиот систем на телото.

Во меѓувреме, за контролната група која јадела без ограничување, истражувачите наведуваат дека не биле забележани значајни промени во измерените имунолошки маркери.

Заклучок

Од нивните наоди, истражувачите заклучуваат: „Губењето на тежината предизвикано од ограничувањето на калориите може да ја ослабне антивиралната имунолошка одбрана. Тие забележуваат дека дополнителни клинички испитувања на оваа тема се оправдани“.

Секогаш треба да разговарате со вашиот лекар пред да започнете нов план за исхрана. Оваа студија не треба да ве обесхрабри од слабеење, ниту пак да ја постигнете посакуваната тежина која е поздрава за вас.

Секако, треба да внимавате на исхраната, но тоа не е единственото нешто што е важно – физичката активност исто така игра значајна улога. И што е најважно, ригорозната диета може да ве доведе до посакуваната тежина, но може и да го наруши вашето здравје, пренесува Eat This, Not That.

Планирањето диета со експерти од областа е сепак најдоброто решение за здраво слабеење.

Слични содржини