Каков тип на мозок имате – Балансиран, спонтан, чувствителен, претпазлив или упорен?

од Vladimir Zorba

Според повеќето наоди, се верува дека среќата се заснова на комбинација од генетика (40%), животни настани (10%) и начин на размислување и навики (50%). Сепак, вашата способност да преземете одговорност за вашата среќа преку вашите секојдневни навики и начин на размислување е поголема отколку што мислите.

Неврологот Даниел Амен во една од своите книги објаснил дека среќата зависи од типот на мозокот.

Еве кои видови постојат и како се поврзани со среќата:

1. Балансиран мозок

Ако го имате овој тип, веројатно ќе бидете фокусирани, флексибилни, организирани и емотивно стабилни. Се појавувате на време на состаноци, ги исполнувате ветувањата и претпочитате да ги следите правилата. Луѓето со ваков тип на мозок се главно среќни.

2. Спонтан мозок

Кога има помала активност во предниот дел на мозокот, префронталниот кортекс, го нарекуваме спонтан тип на мозок. Овој тип има тенденција да биде креативен и авантуристички, но може да бидете и импулсивни, неорганизирани и да имате краток опсег на внимание.

Пробувањето нови работи, изненадувања, банџи скокање или одење на патување во последен момент ве прават среќни. Досадата и чекањето во ред ве прават несреќни.

3. Упорен мозок

Луѓето со овој тип на мозок често имаат зголемена активност во предниот дел на мозокот во областа наречена преден цингуларен гирус (ACG).

Таквите луѓе се карактеризираат со силна волја и тврдоглавост и упорно извршување на задачите. Среќата за нив претставува рутина, позната средина и одговорност.

4. Чувствителен мозок

Зголемената активност во лимбичкиот систем или емоционалните центри на мозокот е поврзана со овој тип на мозок. Ако го имате овој тип, имате тенденција да ги чувствувате работите длабоко, сочувствителни сте и можеби сте чувствителни на промени во расположението, негативност или депресија.

Слушањето смирувачка музика, шетањето во природа, длабокиот разговор со близок пријател и практикувањето на свесноста можат да го подобрат чувството на радост и задоволство.

5. Претпазлив мозок

Зголемена активност во центрите за анксиозност на мозокот се забележува кај овој тип. Ова често се поврзува со ниски нивоа на невротрансмитер ГАБА. Ако припаѓате на овој тип тогаш сте подготвени, мотивирани, темелни и доверливи, но можете да бидете чувствителни на анксиозност.

Задоволувањето на задачата навреме (или порано), составувањето листа на силни и слаби страни пред да донесете голема одлука и чувството на сигурност и безбедност ве прават среќни. Хаотичното опкружување, премногу работа или гледање вознемирувачки вести ја намалуваат вашата среќа.

Слични содржини