Караџовски: Во опција се сите мерки, па и целосно затворање на државата

од Nikola Popovski

Поради бројот на заболените лица, поради бројот на хоспитализирани лица, поради растот на инфицираните лица, поради зголемувањето на бројот на тестирани и поради широко распространетата инфекција низ државата, оценуваме дека се наоѓаме во една многу сложена и многу сензитивна ситуацијата, вели д-р Жарко Караџовски во интервју за емисијата Трилинг.

Претседателпт на Комисијата за заразни болести вели дека се размислува за сите мерки вклучувајќи локално,регионално па дури и за целосно затворање на државата. Но, прво да видиме дали новите мерки кои се донесени ќе дадат резултати. Најлесно е да предложиме карантин на целата територија.

Караџовски за Трилинг открива дека лицата кои најчесто се заразуваат се на возраст помеѓу 20-40 години.

Тие се оние кои го шират вирусот. Според проценките на д-р Караџовски на врвот сме на епидемијата , додавајќи дека македонскиот здравствен систем не е димензиониран да ни се шират повеќе епидемии во исто време, ниту може да одговориме на тоа, објаснува  Караџовски.

loading...

Слични содржини