Каракачанов: Бугарија ќе се спротивстави на закажување на првата меѓувладина конференција со Северна Македонија

од Aleksandar Petrovski

Никој не сака да се воведат нови критериуми за Северна Македонија. Постои многу јасен критериум од самиот почеток на постоењето на ЕУ: Секоја земја кандидат за членство во ЕУ мора да ги расчисти проблемите со соседите пред да започне преговори. Тука, нема ништо ново. Ова го изјави вицепремиерот и министер за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов.

Бугарија нема што да менува во својата политика. Бугарија во октомври минатата година многу јасно изјави дека доколку не се почитува Договорот за пријателство меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија од 2 август 2017 година, Бугарија ќе се спротивстави на закажување на првата меѓувладина конференција. Тука сè е јасно, изјави вицепремиерот за ТВ Европа и потсети дека поранешниот министер за надворешни работи на РСМ Никола Димитров не сторил ништо веќе 3 години за подобрување на билатералните односи.

„Бугарија мора да се спротивстави на првата меѓувладина конференција ако се придржува кон националните и европските интереси.“ Пред неколку дена, Драги Георгиев (копретседавач на заедничката историска комисија) имаше нагло поведение. Овие луѓе немаат намера да водат искрен дијалог со Бугарија. Тие мислат дека можат да ги прикријат работите. Тие замислуваат дека некој во Брисел или низ целиот свет ќе ја притисне Бугарија и ние ќе клекнеме. Очигледно, тие не разбраа што е ЕУ и како работи. Имаа три години да се превоспитаат “, додаде Каракачанов.

Договорот на РСМ со Грција е многу построг. Пред три години потпишавме договор за пријателство и добрососедство. Во него пишува што треба да стори секоја од страните. Но, Cеверна Mакедонија не стои до овој договор. И затоа Рамковната позиција на бугарските власти беше постигната во октомври минатата година. Тогаш светлото се вклучи да го потсети Скопје дека нема напредок. Дека прават само имитација, нагласи вицепремиерот на Бугарија.

„Бугарската влада разви своја рамковна позиција, која беше одобрена од парламентот. Бугарската дипломатија се придржува до позицијата на владата и парламентот. Во оваа фаза, јас не гледам таква желба од страна на нашата дипломатија да го заобиколиме овој документ. Бугарија нема да се спротивстави, но ќе каже дека не е време да се закаже датум за одржување на првата меѓувладина конференција. Кога некој не е подготвен да се појави во прво одделение, има предучилишна подготовка. Во моментов зборувам во име на владата “, додаде Красимир Каракачанов, изразувајќи убедување дека нема да има промена во позицијата на парламентот за Република Северна Македонија.

loading...

Слични содржини