Каракачанов: Се обидуваат да ги легализираат геј браковите под изговор за борба против корупцијата

од Nikola Popovski

Бугарскиот вицепремиер и лидер на партијата Бугарско национално движење, Красимир Каракачанов, ги нарекол критиките од Европскиот парламент за систематски притисок врз земјата, која била обвинета за говор на омраза кон ЛГБТ лицата. Тој додал дека некој во земјата се обидува да легализира истополови бракови под изговор за борба против корупцијата.

Тој така ги коментирал обвинувањата на членовите на мониторинг групата за почитување на демократијата, владеењето на правото и основните права на Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи, кој го претставува комитетот на Европскиот парламент. Во своето обраќање, членовите на групата ја обвинија Бугарија за говор на омраза кон ЛГБТ лицата, како и за специјални мерки против ширење на коронавирусот во ромските населби и попречување на работата на невладините организации со „македонско-бугарското малцинство“.

Според министерот, уставот на Бугарија предвидува индивидуални човекови права, а не колективни права на малцинствата и додаде дека прашањето за македонското малцинство е целосно затворено.

„Под изговор за борба против корупцијата, што е несомнено многу чувствителна и важна тема, некој се обидува да ги легализира непостоечките етнички и сите други малцинства, истополовите бракови и да ги уништи бугарските традиции и обичаи“, рекол тој.

Тој истакнал дека неговата партија се спротивставува на каква било форма на притисок врз Бугарија.

„Како лидер на Бугарското национално движење, јас цврсто изјавувам дека политичкото здружение што го водам се спротивставува на каква било форма на притисок врз нашата земја, како и на секој обид за кршење на нашиот национален идентитет, христијанските вредности и традиционалното семејство“, изјавил Каракачанов.

loading...

Слични содржини