Катар предупреди на „негативното влијание“ на европските мерки поврзани со наводите за корупција

од Nikola Popovski
185 прегледи

Мерките на Европскиот парламент кон Катар, чиј пристап до тоа тело би можел да биде блокиран како дел од наводен корупциски скандал, би имало „негативно влијание“ врз односите на емиратот со снабдувањето со гас во светот, предупреди денеска катарски дипломат.

Отворањето на истрагата насочена кон европратеничката и поранешна потпретседателка на Европскиот парламент Ева Каили, за која се сомнева дека е платена од Катар за да ги брани интересите на таа земја, актуелниот домаќин на Светското првенство во фудбал, ја потресе таа институција.

Во четвртокот во Стразбур, европратениците речиси едногласно гласаа за текст во кој се бара веднаш да се суспендира дозволата за пристап до претставници на катарските интереси во таа институција додека трае истрагата. Конечната одлука ќе ја донесе претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола.

„Одлуката да се наметне такво дискриминаторско ограничување на Катар, кое го ограничува дијалогот и соработката пред крајот на судската постапка, ќе има негативно влијание врз регионалната и глобалната безбедносна соработка, како и врз тековните дискусии за недостигот на енергија и глобалната енергетска безбедност“, изјавил еден катарски дипломат во соопштение.

Катар, кој „остро ги отфрла“ наводите изнесени против него, жали за оценките засновани на неточни информации „од протечени извори“, рече тој.

Иако Катар не е единствената земја именувана во истрагата што ја започна Белгија, критиките и нападите се насочени „исклучиво“ кон Катар, рекол дипломатот.

Емиратот богат со гас го осуди недостатокот на соработка од белгиската влада, на која таа е „близок“ партнер и „важен снабдувач“ на течен природен гас за светот.

Фото: Shutterstock/HasanZaidi

Слични содржини