Ќе ги направи ли коронавирусот општествата поеднакви?

од Stefanija Kuzmanovska

Луѓето со повисок социјален статус се поздрави и живеат подолго. Сепак, пандемијата на коронавирус се чини дека е исклучок од правилото – тоа е инфекција која не ги заобиколува светските лидери, врвни политичари и познати личности. Со пропаѓањето на берзите, тоа влијае на портфолијата, исто како и на белите дробови, напиша Нобеловецот Ангус Дејтон за „Фајненшал тајмс“.

Здравствените компании работат напорно за да развијат тестови, да ги испорачуваат бесплатно и да инвестираат во брз развој на вакцините. Во САД, оваа исклучително скапа индустрија покажува пољубезно лице. Во Велика Британија, недоволно финансираната Национална здравствена служба се бори со огромниот прилив на пациенти.

Можеби КОВИД-19 ќе ја промени растечката нееднаквост во последните децении. Дури и ако тоа се случи, тешко дека ќе трае долго. Историските докази од претходните епидемии покажуваат дека во раните фази, кога болестите се нови или слабо истражувани, богатите и моќните не се поштедени. Сепак, ова се менува со текот на времето.

Во раната модерна Англија, чумата и епидемиските заболувања сè уште биле вообичаена напаст. Очекуваниот животен век варираше нашироко, паѓајќи нагло кога сипаници или чума ќе ја погодеа земјата. Очекуваниот животен век во 1800 година беше скоро ист како во 1550 година.

За поголемиот дел од тоа време, аристократијата не беше подобра. Војводите и нивните семејства живееле онолку долго (или кратко) колку и нивните потстанари, работници и слуги. Никој, богат или сиромашен, не можеше да ја избегне чумата или да спречи големи сипаници.

Клучна промена доаѓа со вариолација – рана форма на заштита од сипаници – а подоцна и со вакцинација. Вакцинацијата започнува со кралското семејство и постепено се спушта во долните социјални слоеви. Сепак, таа достигнува обична популација многу подоцна и побавно.

Војводите почнаа да живеат подолго во втората половина на 18 век, но модерното покачување на општата долговечност не започна пред 1950-тите. Богатите и моќните се подобриле откако сфатиле што да прават – или некој им кажал.

Оттогаш, подоброто здравје на богатите е документирано од приказни и национални податоци. Надгробните споменици на гробиштата во Глазгов се поголеми и поистакнати, кога датумите укажуваат дека починатиот достигнал старост. Во последниве години, очекуваниот животен век во Англија стагнираше, при што смртноста се зголеми во посиромашните области на северот и се намалува на побогатиот југоисток.

Современите Американци во нивните 40-ти се очекува да живеат 15 години подолго, доколку нивните даночни пријави покажат дека тие се во првите 1% по приходи, а не во пониските.

Од средината на 1990-тите, образовниот јаз во возраста на смртта се прошири. Она што Ен Кејс и јас го нарековме „смртност од очај“ – самоубиство, предозирање со дрога и алкохолно заболување на црниот дроб – се зголеми во САД од 65.000 во 1995 година на 150.000 во 2018 година, водена од широко распространета употреба и злоупотреба со OxyContin и други супстанции. Речиси целото зголемување е кај Американците со пониско образование, додека луѓето со четиригодишна диплома од колеџ не се засегнати.

Во истиот период, шесткратното зголемување на цените на акциите, мерено со индексот S&P 500, несразмерно придонесува за побогатите Американци кои имаат поголема веројатност да поседуваат акции, директно или преку планови за пензионирање. Во меѓувреме, просечните стапки за обични работници, земајќи ја предвид инфлацијата, едвај се над нивото од 1970-тите.

Дали овие трендови ќе ја променат пандемијата на коронавирус? Податоците се само делумно достапни. За жал, тестирањето во САД и Велика Британија не е доволно.

Можеби коронавирусот денес е како сипаниците во Европа пред овие болести добро да бидат истражени и третирани. Овој вирус е нов, никој нема имунитет, и освен самоизолирање, денес сме скоро беспомошни како италијанскиот град Пистоја во 1630-31, кога ги заклучува своите порти против претстојната чума и ги истера странците. Се разбира, богатите градски трговци бараа привремен прием на сите посетители за да го олеснат нивниот извоз на вино. Некои деловни директори сега вршат притисок за рано запирање на социјална дистанца.

Но, 400 години ги сменија работите. Молекулата на коронавирус бргу се дешифрираше – не треба да чекаме со векови за вакцина или третман. Сепак, бидејќи веќе знаеме како да го контролираме вирусот, поверојатно е дека не секој ќе има корист подеднакво. Веројатно сум премногу циничен, вели Дејтон, но се сомневам дека откако ќе заврши пандемијата, американските производители на лекови и болници ќе бидат помоќни и побогати од кога било.

Можеби не. Ако Американците се скандализирани со такси за третман или преференцијален третман за малкумина, тие конечно можат да побараат за општествена контрола на јавното здравство. Во Велика Британија, негодувањето од штетата предизвикана од Националната здравствена служба поради години на сечење услуги за да се направи поефикасна, ќе го отежне финансирањето на услугата – барем за некое време.

loading...

Слични содржини