Ќе се основаат културни-информативни центри во Белград и Скопје

од Nikola Popovski

Министрите на денешната владина седница го разгледаа и утврдија Предлог-законот за ратификација на Спогодбата меѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Србија за основање културно-информативни центри во Белград и во Скопје.

Со документот се модулира правната рамка со која се уредуваат правата и обврските на двете држави во однос на работа на културните центри.

Културните центри, согласно политиката на добрососедство придонесува за популаризација и презентирање на традицијата, културата и уметноста на Република Северна Македонија.

Ваквите центри овозможуваат навремено и изворно информирање на граѓаните за актуелните културни текови во двете држави односно претставува мост за зближување и заемно запознавање.

Слични содржини