Кери: Подготвени сме да се договориме со Русија за безбедноста на летовите над Сирија

од Vladimir Zorba

 

Државниот секретар Џон Кери изразил подготвеност САД да се договорат со РФ за безбедноста на летовите над Сирија, за да не бидат подложени американските пилоти на непотребен ризик и да не биде испровоцирана меѓународна криза по некој инцидент.

авиони русИзјавата е направено пред студентите и професорите во Харвард.Кери исто така истакнал дека верува во можноста за конструктивен дијалог со руската страна по ова прашање. Пред тоа прес-службата на руското Министерство за одбрана соопшти дека Заводот подготви предлози за текстот за можна аранжман со САД за безбедноста на летовите за време на операцијата во Сирија и веќе ја испратило на американската страна. Во соопштението се вели дека руските експерти се подготвени да одржат уште видеоконференција во среда на 14 октомври .

Слични содржини