Киев го преименуваше познатиот советски споменик во „Лак на слободата на украинскиот народ“

од Vladimir Zorba

Лакот на пријателството на народите, советски споменик во центарот на Киев, во саботата со одлука на градското собрание беше преименуван во „Лак на слободата на украинскиот народ“.

„Денеска, градското собрание одлучи да го „декомунизира“ името „Лак на пријателството меѓу народите“. Отсега ќе се нарекува „Лак на слободата на украинскиот народ“, напиша во Телеграм градоначалникот на главниот град Виталиј Кличко.

Градските советници, исто така, „го потврдија списокот со повеќе од 40 споменици и знаци кои ќе бидат отстранети од улиците и зградите во главниот град и преместени во Музејот на тоталитаризмот“, додаде тој.

Иако многу локалитети и споменици ќе бидат преименувани, Виталиј Кличко посочува дека ќе биде потребно време да се изберат нови имиња и дека во него ќе учествуваат експерти, особено историчари, „за да не се носат избрзани одлуки“.

Лакот на пријателството на народите е огромен метален лак висок 35 метри поставен во 1982 година во парк во центарот на градот. Тоа беше дел од споменикот од кој минатиот месец беа отстранети статуи на руски и украински работници.

Во 2018 година, антируски активисти поставија налепница на која се гледа пукнатина во средината на лакот како знак на прекин на врските меѓу двете земји.

Многу жители на Киев предлагаат да се преименуваат други симболи поврзани со Русија и Белорусија, нејзиниот сојузник.

Така, метрото во Киев организираше онлајн консултации на кои гласачите предложија станицата во Минск да се преименува во Варшава, Брест во Бучинска, а на плоштадот Лав Толстој да му биде посветена на украинскиот поет и дисидент Васил Стус кој загина во гулаг.

Слични содржини