Кифлички со пиво

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

Тесто:

– 1 кг брашно

– 2 кесички сув квасец

– 500 мл топло млеко

– 250 мл пиво

– 4 лажици шеќер

– 1 лажичка сол

– 100 гр растопен путер

– 5 лажици масло

– 1 јајце

– сусам, лен, афион, ким, по желба

Подготовка:

Соединете ги сите состојки за тестото и изматете со миксер. Оставете го тестото на топло околу 60 минути.

Поделете го тестото на осум еднакви делови. Секој дел се витка во круг и се сече на осум триаголници. Обликувајте ги кифличките и ставете ги во голем плех обложен со хартија за печење – вкупно 64 кифлички.

Загрејте ја рерната на 200 степени. За тоа време кифличките премачкајте ги со изматено јајце, посипете со малку сол и семки по избор.

Печете околу 20 минути или додека не добијат убава боја.

Слични содржини