Кина: 14.000 КОМПАНИИ ЗАТВОРЕНИ поради рестрикции во содржината на видеоигрите

од Vladimir Zorba

Одлуката на кинеската влада да ги заостри ограничувањата за видео игрите веќе резултираше со затворање на повеќе од 14.000 компании, од кои многу беа принудени да отпуштат работници и работници за да бараат работа во други земји.

Дополнително, некои веќе започнати проекти се соочуваат со одложување на рокот за издавање дури и ако стигнат на странски пазар.

Еден од тие наслови, пишува Polygon, е и Super Buckyball Tournament. Оваа футуристичка спортска игра требаше да излезе во март, но кинеските власти не дадоа одобрение за ниту една игра од јули.

Покрај тоа, Кина најави строги ограничувања за малолетниците минатото лето поради стравувањата од влијанието на видео игрите врз младите. Претседателот Си Џинпинг започна да разговара на темата зависност од гејминг во март 2021 година, но властите најавија дека ќе одобрат меѓу 80 и 100 игри месечно. Ништо не се случило од август, а нема официјално објаснување.

Ова не само што влијаеше на индустријата за видео игри, туку и големите играчи како ByteDance (сопственици на TikTok), Baidu (кинески пребарувач) и Tanwan Games беа принудени да отпуштаат луѓе од работа. Дури и поголемите компании, како што се NetEase и Tencent, ги префрлија ресурсите на странските пазари.

Слични содржини