Кина тестира 200.000 примероци крв од Вухан, како дел од истрагата за потеклото на короната

од Nikola Popovski

Кина се подготвува да тестира примероци на крв од Вухан, како дел од истрагата за потеклото на коронавирусот. Земјата се соочува со зголемен притисок конечно да ја заврши истрагата за вирусот и да ја пренесе веста низ целиот свет што ќе ги фрли сите други во втор план – како настана вирусот што го парализираше светот пред две години.

Складиште од 200.000 примероци крв, вклучувајќи ги и оние од последните месеци од 2019 година, беше формирано во февруари оваа година од истражувачка група на Светската здравствена организација (СЗО), како можен извор на клучни информации што може да одредат кога и каде вирусот го зарази првиот човек.

Примероците од крв се чуваат две години, рекоа кинеските власти, во случај тие да бидат потребни како доказ во било која тужба во врска со коронавируспт. Двегодишниот период на чекање наскоро ќе истече за клучните месеци – октомври и ноември 2019 година, кога вирусот ги инфицира луѓето, според мислењето на повеќето експерти.

Официјален претставник на кинеската Национална здравствена комисија за Си-Ен-Ен изјави дека подготовките за тестирање во моментов се во тек и потврди дека тоа ќе се направи кога ќе стигнеме до крајот на границата.

„Ова ни ги дава најдобрите примероци во реално време. Тие апсолутно ќе содржат витални траги“, рече Ланжонг Хуанг, виш соработник за глобално здравје во Кина.

Сепак, Морин Милер, професор по епидемиологија на Универзитетот Колумбија, верува дека Кина веќе го загуби кредибилитетот во овој случај. Милер смета дека најдобро решение е да им се дозволи на странските експерти да учествуваат во процесот на анализа на крвта.

„Никој нема да верува во какви било резултати што ги известува Кина, ако барем нема квалификувани набудувачи“, рече таа.

Слични содржини