Кина забележа најбавен економски раст во последните 18 месеци (инфографик)

од Vladimir Zorba

Бруто домашниот производ на Кина порасна за 4% на годишна основа, покажуваат податоците на Бирото за национална статистика, што е повеќе од прогнозата на економистите, но помалку од стапката од 6,5% забележана за истиот период во 2020 година.

Народната банка на Кина, исто така, ја намали една од нејзините клучни каматни стапки за прв пат од април 2020 година. Ова е уште една мерка за олеснување на економијата во последните месеци, што се совпаѓа со забавувањето на секторот на недвижности и ограничувањата, со цел забавување на ширењето на коронавирусот.

Податоците и промените во монетарната политика покажуваат дека кинеската економија продолжува да губи моментум. Се опорави побрзо од другите големи економии од пандемијата, но не успеа да ги одржи предпандемиските стапки на раст во изминатите 12 месеци.

Кинеската економија порасна за 8,1% за цела 2021 година, но статистиката е искривена поради историскиот колапс на економската активност во 2020 година, а годишниот раст во секој квартал за минатата година е намален. Сепак, порастот на квартална основа достигна 1,6% наспроти 0,7% за периодот јули-септември.

Нинг Жи, шеф на NBS, рече дека во 2021 година, Кина „одржува стабилно и континуирано економско закрепнување и ја задржа својата водечка позиција во економскиот раст и контролата на пандемијата ширум светот“.

Сепак, тој предупредува дека домашната економија се соочува со три проблеми одеднаш – намалување на побарувачката, шок при понудата и намалување на очекувањата.

Во последните недели, локалните блокади ги истакнаа преостанатите проблеми со потрошувачката. Забавувањето низ целата земја во виталниот сектор на недвижности силно тежеше на економијата како целина и го принуди светот да ја преиспита состојбата во секторот.

Долгорочните предизвици за раст на Кина вклучуваат влошување на демографските податоци. Стапката на наталитет е намалена за 12% на годишно ниво на 10,6 милиони, што е најмал број на бебиња откако кинеската Комунистичка партија ја презеде власта во 1949 година, додека вкупниот раст на населението е едвај 480.000 луѓе.

Извозот на земјата се зголеми како резултат на доминацијата на Кина во светската трговија со стоки, но индустриското производство порасна за само 4,3% на годишно ниво, што сепак беше повеќе отколку што предвидуваа аналитичарите.

Инвестициите во недвижности се зголемија за 4,4% во 2021 година, додека инвестициите во основни средства се зголемија за 4,9%, иако и двата показатели забавија кон крајот на годината. Инвестициите во недвижности паднаа за 7,7% во четвртиот квартал.

Друг знак за континуираната загриженост на потрошувачите е дека продажбата на мало се зголеми за само 1,7% на годишно ниво во декември, што е најбавно темпо во последните 14 месеци.

Минатата година, кинеската влада ја откри желбата за таканаречен заеднички просперитет, нагласувајќи ја својата подготвеност да го намали јазот во нееднаквоста на сметка на економскиот раст.

Во 2020 година, Пекинг воведе политики дизајнирани да ја намали задолженоста кон своите најголеми градежни компании, со што минатата година помогна да се намали ликвидноста во секторот, а тоа влијаеше на продажбата на станови и градежништвото.

Растот значително забави до третиот квартал од минатата година, што ја поттикна владата да воведе мерки за олеснување, вклучително и намалување на коефициентот на задолжителната резерва за банките.

Минатиот месец, Народната банка на Кина ја намали основната каматна стапка на едногодишните заеми за прв пат од почетокот на 2020 година, но за само пет базични поени. Таа го остави непроменет петгодишниот индикатор што се користи за цените на хипотеките.

Во понеделникот, централната банка додаде кон моделот на постепено олеснување, откако ги намали каматните стапки на едногодишните заеми за 10 базични поени на 2,85%.

Слични содржини