Кинеските болници и погребни домови под силен притисок, ковид се шири

од Stefanija Kuzmanovska

Кинеските болници и погребните домови се под силен притисок денеска бидејќи ненадејниот бран на ковид-19 ги ​​исцеди ресурсите, додека обемот на епидемијата и сомнежите за официјалните бројки поттикнаа некои земји да разгледаат нови правила за патување за кинеските посетители.

Во ненадејна промена на политиката, Кина овој месец почна да го укинува најстрогиот режим на заклучување и опширните тестирања на ковид во светот, поставувајќи ја својата погодена економија на пат за целосно повторно отворање следната година.

Според некои меѓународни здравствени експерти, укинувањето на ограничувањата, кои следеа по широките протести против нив, значи дека ковид-19 во голема мера се шири неконтролирано и веројатно ќе зарази милиони луѓе дневно.

Брзината со која Кина ги укина своите правила за ковид, го остави нејзиниот кревок здравствен систем преоптоварен.

Слични содржини