Кинеските пештери ја кријат тајната за коронавирусот? Швајцарски експерт бара детална истрага

од Nikola Popovski

Во 2013 година, неколку луѓе слегоа во пештера во Кина, а потоа беше пронајден вирус кој беше многу сличен на ковид -19, дури 96 проценти, тврди швајцарски експерт.

Постои можност коронавирусот да живее меѓу луѓето осум години, дека се појавил во 2013 година кога неколку луѓе влргле во пештера во Кина, илјада километри подалеку од Вухан, местото каде што официјално беше регистриран првиот случај на инфекција, тврди Дидие Пите, раководител на службата за превенција и контрола на заразни болести во Универзитетската болница во Женева.

„Останува нејасно дека во 2013 година, во Кина, околу 1.100 километри од Вухан, во пештери истражени од спелеолози, беше пронајден вирус кој беше многу сличен, околу 96 проценти, на Ковид-19, и може да зарази луѓе кои работеле во тоа област на пештери. И останува нејасно дека овој вирус можеби е откриен од една од лабораториите во Вухан. Таму има неколку лаборатории кои работат со коронавируси.

Луѓето што работат во овие лаборатории објавија дисертации. Но, овие дисертации ги нема. Покрај тоа, кога работите на нов вирус, тој е замрзнат. Но, се покажа дека лабораторијата не го пронајде овој примерок. И тоа е малку загрижувачки“, рече овој познат швајцарски пронаоѓач на формулата за дезинфекција на раце за „Спутник“.

Научникот истакнува дека тоа не значи дека САРС-КоВ-2 е создаден во лабораторија, „но зборува за фактот дека можеби ни беше скриено дека во 2013 година, пред осум години, вирус многу сличен на коронавирус беше откриен“.

„И за вирусот да стане пандемија, треба да циркулира во природата некое време. Значи, можеби овој вирус е кај нас многу подолго отколку што можеме да замислиме“, изјави тој.

Експертот смета дека имало и други директни показатели за тоа.

„Така, во есента 2019 година, воените Олимписки игри се одржаа во областа Вухан. И голем број тимови се разболеа со симптоми слични на грип. Имаше и спортисти кои не можеа да учествуваат на игрите поради тоа, што е невообичаено за воените спортисти. Значи, вирусот веќе постоел и постојат докази дека овој вирус бил во Европа, уште пред да биде објавен“, објасни Пите, пренесе „Спутник“.

Пите нагласи дека оваа ситуација заслужува детална истрага. Не само за подобро разбирање колку време е потребно за вирусот да се развие до степен на пандемија, туку и „следниот пат за да се реагира подобро во однос на спречување слични ситуации“.

Слични содржини