Ќерката на Кадиров назначена за заменик премиер на Чеченија за социјални прашања

од Stefanija Kuzmanovska
278 прегледи

Премиерот на Чеченија Муслим Кучиев предложи назначување на 24-годишната Аишат Кадирова на функцијата заменик премиер на Чеченија за социјални прашања.

Нејзиниот татко и шеф на републиката Рамзан Кадиров го објави ова на својот Телеграм канал.

„Ги поддржав предлозите на Муслим Кучиев. Се разбира, Аишат Кадирова даде голем придонес за подобрување на активностите на регионалното министерство за култура и акумулираше работно искуство“, напиша чеченскиот шеф.

Аишат Кадирова ја извршува функцијата министер за култура на Чеченија од октомври 2021 година. Една година пред тоа, таа работеше како прв заменик-шеф на чеченското министерство за култура.

Пред да влезе во државната служба, ќерката на шефот на републиката три години ја водеше исламската модна куќа Firdaws.

За тоа време е одликувана со медал „За заслуги на Чеченската Република“, медал „За заштита на човековите права“, значка на честа „За работна извонредност“, титула за заслужен културен работник на Чеченија, како и Орден на Кадиров – највисокото признание на републиката.

На почетокот на септември 2023 година, рускиот претседател Владимир Путин ја одликуваше Кадирова со Орден за заслуги за татковината, втор степен, „за развој на домашната култура и уметност, долгогодишна плодна креативна активност“.

Слични содржини