Кое овошје може да ви помогне да го одржите вашиот мозок бистар?

од Stefanija Kuzmanovska

Веројатно сте слушнале дека храната што ја јадете може да влијае на вашиот мозок со текот на времето. Некои видови храна може да ја оштетат вашата меморија и да го зголемат ризикот од невродегенеративни нарушувања, додека други можат да помогнат во спречување на когнитивно оштетување. Една нова студија открива дека брусницата може да помогне да се одржи мозокот бистар и способен додека стареете.

Во една студија објавена во списанието Frontiers in Nutrition, истражувачите испитуваа група од 60 возрасни лица на возраст од 50 до 80 години во период од 12 недели со дополнување на некои од нивните планови за исхрана со брусница во прав.

Врз основа на когнитивните проценки направени пред и по тие 12 недели, беше утврдено дека луѓето кои консумирале брусница во прав имале подобра епизодна меморија и невронско функционирање.

Авторот на студијата, д-р Дејвид Вазоар, рече дека, иако резултатите од оваа студија се ветувачки, не е јасно дали овошјето може да помогне во заштитата од сериозни невролошки состојби, пишува Eat This, Not That, пренесува N1.

Покрај фактот дека брусницата може да биде добра за умот, најдобрата промена што можете да ја направите за да останете бистри кога станува збор за изборот на храна е да внимавате на вашата исхрана како целина. Се препорачува да се консумираат неколку порции овошје дневно, особено бобинки.

Д-р Пол Гудман ја препорачува диетата „MIND“ која ги комбинира елементите на медитеранската исхрана со диететски елементи за борба против хипертензијата.

Секако, нереално е да се верува дека наеднаш целосно ќе ја промените исхраната. Експертите ве советуваат да одите постепено, чекор по чекор.

Слични содржини