Кога може да се појави „лажно позитивниот“ тест за коронавирус?

од Берта Китинска

Твитер е полн со теории за резултатите од „лажно позитивните“ тестови, а некои корисници на оваа платформа тврдат дека многумина се принудени да го стават животот во мирување и да се изолираат кога се целосно здрави и немаат вирус корона. Дали има вистина во ова?

Што е резултатот од „лажно позитивниот“ тест за ковид-19?

Како што сугерира името, лажен позитивен резултат покажува дека некое лице е позитивно на новиот вирус на корона, иако не е заразено со ковид.

Ниту еден тест не е точен 100 проценти, па затоа некои луѓе можат да добијат позитивен резултат кога немаат болест на ковид-19 или обратно, пишува британското метро. Сепак, важно е да се нагласи дека ова не е честа појава.

Според универзитетската болница во Оксфорд, тестот открива приближно 70 проценти од инфекции со коронавирус. Ако добиете негативен резултат од тестот, но имате симптоми на коронавирус, тогаш најдобро е да се изолирате. Лажни позитивни резултати може да се појават од повеќе причини.

Тестот е можеби направен погрешно, брисот е контаминиран, резултатот се мешал со туѓ или тестот погрешно ја препознал инфекцијата (на пр., Тој го идентификувал грипот наместо вирусот на корона). Што треба да направите ако мислите дека имате „лажно позитивен“ тест за Ковид 19?

Лажно позитивните резултати се многу невообичаени, па затоа треба да претпоставите дека имате вирус ако имате позитивен тест и соодветно да се изолирате, дури и ако немате симптоми и се чувствувате целосно добро.

loading...

Слични содржини