Актуелно
Почетна / (не)Секојдневно / Кога сме гладни всушност носиме најдобри одлуки

Кога сме гладни всушност носиме најдобри одлуки

Вкоренетото верување дека кога сме гладни мислиме само на храна воопшто не е точно. Всушност, многу подобро рамзислуваме на празен стомак.

Според една студија објавена во списанието „PlosOne“, гладот нè принудува да се сконцентрираме на големи и комплексни нешта, пообјективно да гледаме на животот, а со тоа и порационално да одлучиме дали нешто е добро за нас или не.

Истражувањето било спроведено на 30 испитаници доброволци, поделени во две групи. Нивниот последен оброк бил во 23 часот и требало да се воздржат од каков и да е внес на храна до следното утро. Едната група изела појадок, а другата не.

Направен е тест со кој се покажало дека гладните имале подобра способност за одлучување, полесно преземале ризик и немале проблем да донесат посериозна или помалку сериозна одлука.

Наскоро се планира сличен тест да се спроведе за да може да се докаже во кој момент претераниот глад станува контрапродуктивен.

loading...