Кои акции се преставуваат подобро од биткоинот? (инфографик)

од Vladimir Zorba
3,5K прегледи

Популарноста на биткоинот го направи исклучително популарен инвестициски производ на сметка на традиционалните акции. Но, и покрај рекордните приноси, некои традиционални хартии од вредност се претставија далеку подобро од криптовалутата во 2021 година.

Според податоците од симулаторот за тргување CryptoParrot со избрани акции, оние на фармацевтската компанија „Модерна“ го надминуваат повратот на инвестициите во биткоин на годишна основа во 2021 година за импресивни 243,87%. За возврат, повратот на токенот во однос на акцијата е -60,85%.

Производителот на полупроводници, Nvidia, исто така, забележа посилни перформанси од 57,84%. Спротивно на тоа, повратот на биткоинот е -9,18%.

Во финансискиот сектор, перформансите на акциите на Wells Fargo се подобри за 54,61%, а на Goldman Sachs 46,98%.

Алатката за податоци за поврат на инвестицијата (ROI) ви овозможува да ја споредите рентабилност на биткоин со рентабилноста на избрана акција.

Иако постои само 13 години, биткоинот останува еден од инвестициските производи со најдобри перформанси. Сепак, подобар поврат на некои акции се должи на голем број фактори, како што е високата нестабилност.

Исто така, мора да се земе предвид различната средина во која работат двете одделни класи на средства. Акциите се тргуваат според строги прописи, што им дава доверба на инвеститорите дека нивните средства се заштитени. Во исто време, регулаторната рамка за биткоин останува почесто нејасна.

Оваа ситуација делумно придонесува за подобри перформанси на избраните акции во споредба со биткоинот. По наглиот пораст, вредноста на криптовалутата пропадна поради регулаторниот притисок, претежно од Кина. Оттогаш, токенот не успеа да постигне нова рекордна изведба.

Растот на акциите, исто така, го нагласува режимот на закрепнување во кој се наоѓаат традиционалните пазари. Во 2020 година, берзата доживеа некои потешкотии поради пандемијата, но оттогаш дојде до силно закрепнување, при што некои индекси дури известуваат и постојани рекорди.

Нивното производство, исто така, придонесува за пораст на цените за акциите за кои станува збор. Една од причините за подобар поврат на „Moderna“ е улогата на компанијата и нејзината вакцина во борбата против коронавирусот.

Промената на навиките на потрошувачите исто така има ефект. Пандемијата создаде зголемена побарувачка за дигитални платформи и технолошки производи, бидејќи работата, учењето и забавата мораа да се преместат дома.

Самата природа на закрепнување, исто така, има влијание. Некои од акциите што го надминуваат повратот на биткоинот доаѓаат од финансискиот свет. Овој сектор традиционално одигра централна улога во заздравувањето на економијата од кризи, како што беше случај овој пат.

Меѓутоа, интересно е што некои од акциите за кои се работи се потпираат на биткоин за да ја зголемат вредноста на нивните хартии од вредност. Растечкото институционално одобрување за криптовалутите ги натера компаниите како Microstrategy да ги зголемат своите инвестиции, а порастот на цените на биткоинот исто така ја зголеми вредноста на компанијата.

Слични содржини