Кои автомобили се најштедливи и нема да ви трошат многу?

од Radmila Tasevska

Клучни карактеристики на автомобилот што треба да се погледне при купувањето е економичноста.

Тимот „How to Cars“ тестираше скоро 700 автомобили, наведе 100 модели и ги најде најекономичните.

Ние ви даваме краток список на трите најекономични автомобили во секоја класа, некои со дизел-погон и два хибриди, по еден со дизел и бензин варијанти.

Покрај моделот и моќноста што ја поседува, ги истакнавме почетната цена, бројките на фабричка потрошувачка и потрошувачката забележана за време на специјалниот тест од 155 км.

„Патеката“ при тестирањето се состои од автопат 61 км, 40 километри градско и 54 километри магистрално возење додека строго се почитуваат сообраќајните прописи и ограничувањата на брзината, вклучително и делот од 20 километри на автопат на кој нема ограничување.

Мини автомобили:

1. Skoda Citigo (бензин, 60 КС) – 10,170 евра

производител 4,1l; тест 4,4l

2. Seat Mii (бензин, 60 КС) – 10.810 евра

производител 4,1l; тест 4,5л

3. Peugeot 108 (Бензин, 69 КС) – 11.300 евра

производител 3,8л; тест 4,6л

Мали автомобили:

1.Renault Clio  (Дизел, 90 КС) – 18.190 евра

производител 3,6л; тест 4,3l

2. Ford Fiesta (Дизел, 95 КС) – 18.850 евра

производител 3,6л; тест 4,6л

3.Mitsubishi Space Star  (бензин, 71 КС) – 9,990 евра

производител 4,2l; тест 4,7л

Компактна класа:

1. Toyota Prius (хибриден / бензин, 136 КС) – 37.550 евра

производител 2,1l; тест 3,7л

2. Mercedes А (Дизел, 109 КС) – 26.406 евра

производител 3,6л; тест 4,6л

3. Citroën C4 Cactus (дизел, 99 HP) – 22.240 евра

производител 3,4l; тест 4,6л

Висока класа:

1. Audi A7 3.0 TDI (218 HP) – 56.800 евра

производител 4,7l; тест 6,7л

2. BMW 640d Gran Coupe (313 КС) – 87.500 евра

производител 5,7l; тест 7л

3. Mercedes CLS (258 КС) – 63.963

производител 5,7l; тест 7,1л

Слични содржини