Која е најголемата маана на најдобрата диета во светот?

од Nikola Popovski

Медитеранската исхрана неколку години е прогласувана за најздрава во светот, но штом започнете со овој режим, мора строго да се придржувате до него, бидејќи последиците од откажувањето можат да бидат штетни. Меѓутоа, ако повремено јадете нездрава храна, ова се рефлектира во стапката на стареење на мозокот, покажа истражувањето.

Тим од Медицинскиот центар на Универзитетот во Раш откриле дека конзумирањето храна како пица, слатки и преработено месо ги поништува когнитивните придобивки од медитеранската диета.

Студијата испитувала повеќе од 5.000 луѓе постари од 65 години од 1993 до 2021 година, а за време на истражувањето, од учесниците било побарано да направат когнитивни тестови и да пријават колку често јадат одредена храна.

Истражувачите неодамна собрале податоци и откриле дека оние кои следат медитеранска диета имаат мозок скоро шест години помлад од нивните врсници кои јадат помалку здрава храна.

Д-р Пуј Агарвал, доцент на Одделот за внатрешна медицина на Медицинскиот колеџ Раш, смета дека диетата богата со зеленчук, овошје, риба и цели зрна може да има позитивно влијание врз здравјето на една личност.

„Но, кога се комбинираа со пржена храна, слатки, рафинирани житарки, црвено месо и преработено месо, забележавме дека се намалуваат позитивните ефекти од медитеранската исхрана“, рече тој.

Учесниците кои затоа се придржувале на медитеранската диета имале побавно когнитивно стареење за време на студијата – нивниот мозок бил за 5,8 години помлад од мозокот на учесниците кои јаделе повеќе нездрава храна.

„Колку повеќе вклучуваме зеленчук, бобинки, маслиново масло и риба во нашата исхрана, толку подобро за нашиот мозок и тело. Други студии покажуваат дека црвеното и преработеното месо, пржената храна и малото внесување на цели зрна се поврзани со поголемо воспаление и побрз пад на когнитивните способности во староста“, заклучи д-р Агарвал.

loading...

Слични содржини