Кокаинот ги загрозува птиците преселници: Акциите на наркокартелите претставуваат голем ризик за 67 видови

од Milan1
27,8K прегледи

Трговијата со кокаин, освен што има последици за луѓето, ја загрозува животната средина и го загрозува живеалиштето на десетици птици преселници, покажа новото истражување. Активностите на нарко-картелите покриваат две третини од областа со 67 видови птици преселници, кои се размножуваат во САД и Канада во лето и се во Централна Америка во зима, според истражувањето објавено во „Nature Sustainability“

– Кога трговците со дрога се протерани во оддалечените шумски области, тие го расчистуваат тој простор за да направат аеродроми, патишта и пасишта. Тие активности, како и борбата против нарко-картелите, доведуваат до уништување на шумите и загрозување на многу видови – изјави Аманда Родвалд, главната авторка на студијата и директорка на Центарот за проучување на популациите на птиците при Лабораторијата за орнитологија на Универзитетот Корнел.

Научниците измерија различни карактеристики на централноамериканскиот пејзаж и концентрацијата на птици преселници за да ја истакнат неочекуваната поврзаност помеѓу социјалниот проблем и биолошката разновидност.

Повеќе од половина од глобалната популација од една петтина од птиците преселници населуваат области кои се привлечни за нарко-картелите по притисокот од полицијата, мерено според количината на запленет кокаин. На пример, 90 проценти од светската популација на загрозените златнокрилести грмушки и 70 проценти од грмушките со златни крила ги населуваат овие загрозени области во зима.

Најголемите шуми во Централна Америка се област која се соочува со зголемено ниво на трговија со кокаин.

– Американската политика против наркотици во Централна Америка се фокусира на снабдувањето, така што притисокот на полициските агенции игра значајна улога во движењето на патиштата за дрога и локацијата на уништувањето на шумите со дрога. По 40 години, јасно е дека овој пристап не функционира. Всушност, продажбата на кокаин се прошири и се создаде глобална мрежа. Во минатото, кокаинот поминуваше само низ Централна Америка, но сега стана центар на глобалниот транспорт на дрога, вели коавторот на студијата Николас Маглиока, професор на Универзитетот во Алабама.

Слични содржини