Колкави се руските резерви на нафта и гас?

од Vladimir Zorba

Нафтените резерви на Русија ќе траат најмалку 30 години, а резервите на гас околу 50 години. Ова го изјави рускиот вицепремиер Александар Новак за време на руско-кинескиот енергетски бизнис форум, пренесе ТАСС.

„Русија има огромни резерви на нафта и гас. Во сегашните услови и нивоа на производство на овие извори на енергија, снабдувањето со нафтени резерви е околу 30 години, а природниот гас ќе достигне околу 50 години“, рече Новак.

Според рускиот вицепремиер, и покрај процесот на енергетска транзиција, Русија е уверена во можноста да ги реализира своите ресурси на нафта и гас на меѓународните пазари. „Веруваме дека во наредните години овие ресурси ќе бидат барани на енергетските пазари“, рече Новак.

Во моментов, Русија не гледа потреба од итни мерки на пазарот на нафта во врска со појавата на новиот вид на коронавирус, додаде Новак. Партнерите на земјата од ОПЕК + исто така не се обратија до Руската Федерација во врска со можната потреба од итни мерки на енергетскиот пазар, додаде рускиот вицепремиер.

Слични содржини