Колку навистина трошат електричните автомобили?

од Vladimir Zorba

Професорот Томас Кох од Технолошкиот институт во Карлсруе (KIT) ја пресметал количината на енергија потребна за возење на просечен електричен автомобил од полнење на батерии до возење.

Со просечна потрошувачка од 18,4 kWh на 100 километри, кога ќе се земат предвид другите загуби, потрошувачката доаѓа до 23,6 kWh на 100 километри, велат од „HAK“.

„Комплетот“, исто така, ги вклучува загубите на енергија кои вообичаено не се земаат предвид, имено загубите во високонапонските водови и трансформацијата, загубите во дистрибутивните мрежи и при полнење на возилото. На еден или друг начин, сето тоа го плаќаат потрошувачите.

Од друга страна, посебните услови како што се ниските температури или брзото полнење не се земаат предвид. Во тој случај потрошувачката би била уште поголема.

Слични содржини