Компаниите за парно греење бараат зголемување на цената

од Берта Китинска

Регулаторната комисија за поскапување на парното ќе одлучува на 29 јули откако трите компании за парно греење во Скопје поднесоа барање до РКЕ.

Зголемување на цената побарале сите компании и БЕГ и ЕСМ  Енергетика и Скопје Север. ЕСМ енергетика бара зголемување на крајната цена за 64,79%, Скопје север за 15, 54%, БЕГ – 1,82%.

Претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски нагласи, дека цената на гасот учествува со околу 70 проценти во крајната цена што се плаќа за парното греење.

-Во моментов цената на природниот гас на светските берзи бележи значителен раст за повеќе од 50 отсто во однос на цената на гасот од минатата година кога се носеше одлуката за цената на парното греење, истакна Бислимовски и додаде дека во пракса, вели Бислимовски.

Слични содржини