Ковид-19: Статуите го препознаваат персоналот на NHS и клучните работници

од desk4

Колекција од 51 статуа, секоја украсена од различен уметник, беше изложена како благодарност до персоналот на NHS и клучните работници во пандемијата.

Инсталацијата, наречена Благодарност, е прикажана на плоштадот Чембрлен во Бирмингем, пред да биде однесена во Манчестер, Единбург и Лондон.

Есента, статуите на турнејата ќе бидат понудени на аукција за да соберат пари за добротворни цели на NHS Together.

Приказната зад дизајнот на секоја статуа е снимена и го кажува искуството на уметникот од пандемијата.

Wild at Art, организацијата што го организираше изложувањето, рече дека статуите се дизајнирани да не изгледаат ниту машки ниту женски.

А Чарли Лангхорн, управен директор, рече дека му било посочено дека тие изгледаат малку како наградата Оскар.

Тој рече дека тоа не е намерата, туку е соодветна бидејќи и двајцата славеа „одлична работа“.

Слични содржини