Актуелно
Почетна / Магазин / Наука и технологии / Крај на поддршката за Windows 10 Mobile

Крај на поддршката за Windows 10 Mobile

Денес, уредите со неуспешниот оперативен систем на Microsoft – Windows 10 Mobile, ќе ги добијат своите последни безбедносни ажурирања. Иако ова не е многу важно само по себе, бидејќи таквите телефони не се прават долго време, ова го означува крајот на обидите на компанијата да создаде успешна софтверска платформа за смартфони.

Неодамна, Бил Гејтс рече дека неуспехот на мобилниот оперативен систем е негова најголема грешка како шеф на Microsoft. Тој дури и навести дека ако не се дефокусиран од судските битки во САД и Европа, целиот свет сега ќе го користел Windows Mobile.

За жал, дури и инвестицијата да се купи мобилниот одел на Nokia не успеа да ја врати платформата на вистинскиот пат. Microsoft го стекна оделот на Nokia за повеќе од 7 милијарди долари кога Стив Балмер беше шеф на компанијата.

Сега плановите на компанијата се во две насоки. Од една страна, развива голем број мобилни апликации, главно за Android, вклучително и сопствен „лаунчер“, што може да ги натера корисниците да ги користат неговите услуги. Од друга страна, развојот на мобилниот хардвер продолжува, при што неодамна беа најавени два интересни уреди – телефонот Surface Duo, базиран на Android, и Surface Neo сo Windows 10X.

loading...