Предлог-законот беше одобрен од кралицата, откако беше донесен од страна на Домот на лордовите во петокот. Британскиот премиер Борис Џонсон сега ќе мора да ја замоли ЕУ за уште едно одложување на Брегзит, ако двете страни не успеат да постигнат договор до 19 октомври.

  Во меѓувреме , претседателот на Претставничкиот дом ( Долниот дом ) Johnон Бурк најави дека ќе поднесе оставка како пратеник и претседател до крајот на октомври.

Говорејќи пред пратениците во Велика Британија, Бурк рече дека доколку пратениците решат да одржат предвремени општи избори со вечерашното гласање, тој ќе се повлече по изборите . Инаку, ако парламентот не гласаше, тој изјави дека ќе си даде оставка во четврток, 31 октомври, веднаш по гласањето на кралицата на 21 или 22 октомври.

Претседателот на Долниот дом рече дека е „ најдобро“ и „најдемократско“ тој да остане барем до крајот на октомври , бидејќи рече дека е „важно да се има искусна фигура во столот“ во овој период. Бурк им се заблагодари на британските пратеници за нивната соработка, како и на персоналот на парламентот, нивните избирачи за своето семејство.

Според ББС, околу 37 пратеници најавија дека ќе си дадат оставка по следните избори.