Кремаст сладолед од ванила со малини

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

500 гр замрзнати малини

1 ванилин шеќер

3 лажици шеќер

1 лимон (сок и рендана кора)

1/2 лажичка мелен цимет

2 шлаг креми од ванила

300 мл млеко

Подготовка:

Во сад ставете 400 гр малини, а останатите вратете ги во замрзнувач за подоцна.

Во малините додадете шеќер, ванилин шеќер, цимет, рендана кора и свежо исцеден сок од лимон и малку вода.

Загрејте на средна топлина, повремено мешајќи.

Кога ќе зоврие, намалете го огнот и варете додека овошјето не се распадне и малку замрзне. Тргнете од оган и оставете да се излади.

Во меѓувреме, во 300 мл млеко додадете го шлагот од ванила, измешајте и продолжете да мешате со електричен миксер на најмала брзина, па матете на најголема брзина 2-3 минути.

Подгответе ги калапите за сладолед. Наполнете малку повеќе од половина од калапот со приготвениот шлаг, а потоа притиснете неколку од претходно зачуваните малини во кремот.

После тоа, наполнете го калапот до врвот со варени малини и ставете стапче.

Подготвените сладоледи внимателно ставете ги во замрзнувач, оставете ги неколку часа додека целосно не се замрзнат.

Слични содржини