Криптовалутите може да се користат за трансакции, но не и за зделки за суровини, смета Путин

од Vladimir Zorba

Според рускиот претседател Владимир Путин, криптовалутите нудат вредност – но не и онаа што може да го замени американскиот долар во тргувањето со нафта.

Пред неколку месеци, рускиот вицепремиер Александар Новак коментираше дека неговата земја може да се откаже од деноминираните во долари договори за нафта, доколку САД продолжат да воведуваат економски санкции против Москва.

На прашањето дали биткоинот или друга криптовалута може да се користат како алтернатива на доларот во тргувањето со нафта – главниот извоз на Русија – Путин рече дека „е рано да се зборува за тргување на енергетски ресурси со криптовалути“.

„Мислам дека тие имаат вредност“, рече тој за CNBC за време на форумот на Руската недела на енергија во Москва. „Но, јас не верувам дека може да се користат во трговијата со нафта“, рече тој.

„Криптовалутите се уште не се поддржани“, рече Путин. „Можеби постојат како средство за плаќање, но мислам дека е рано да се зборува за тргување со нафта со криптовалути“, рече тој.

Путин, исто така, го истакна огромниот енергетски интензитет на дигиталните пари како можна пречка за нивната употреба.

Сепак, тој не штедеше коментар за желбата на Русија да се ослободи од зависноста од доларот за трговија.

„Мислам дека САД прават огромна грешка користејќи го доларот како алатка за санкции“, рече тој. „Принудени сме да. Немаме друг избор освен да преминеме на трансакции во други валути “, додаде претседателот.

„Во овој поглед, можеме да кажеме дека САД ја гризе раката што ги храни“, додаде Путин. „Овој долар е конкурентна предност. Тоа е универзална резервна валута, а САД денес ја користат за остварување политички цели и, како резултат на тоа, наштетуваат на своите стратешки и економски интереси“, рече претседателот.

Централната банка на Русија постојано ги предупредува инвеститорите дека крипто пазарот е крајно нестабилен и дека дигиталните валути не се прифаќаат како средство за плаќање. Меѓутоа, засега нема планови за целосна забрана, како што е на сила во Кина, изјави заменик -министерот за финансии, Алексеј Мојсеев, цитиран од Блумберг.

Слични содржини