Кривокапиќ: Црна Гора има најлош резултат од сите земји што сакаат да бидат дел од ЕУ

од Vladimir Zorba

Премиерот Здравко Кривокапиќ изјави дека Црна Гора има најлош резултат од сите земји што сакаат да бидат дел од Европската унија.

– Замислете земја каде девет години преговарате за влез во ЕУ и Унијата ви доаѓа како магла за да скриете сè што сте направиле во други области и најголемото достигнување е отворање на сите поглавја и затворање на три поглавја . Ова е најлошиот резултат од пристапувањето на која било земја што сака да биде дел од ЕУ! Проблемот е во поглавјата 23 и 24, и со прифаќање на новата методологија, не можете да направите ништо ако не исполнувате 83 критериуми за овие поглавја – рече Кривокапиќ на панелот „Каде оди Црна Гора: владеење на правото и антикорупција“, на Државниот универзитет.

Кривокапиќ зборуваше и за поранешните владини службеници кои добија станови од државата.

Зборувајќи за 15 години независност на Црна Гора, премиерот ја окарактеризира земјата како „приватна држава“.

– Создадена е приватна држава, подредена на индивидуалните интереси на членовите на партијата, односите семејство-кум, и сè беше сторено во договор со една мрежа што функционира и денес. Ако ситуацијата е таква, за каков патриотизам треба да зборуваме – прво за патриотизам во одговорност. Второто е да го направите она што го правите на најдобар начин, бидејќи тоа создава средина на благосостојба. Ако не се однесувам така, тогаш тој припејд патриотизам што е толку дарежлив во Црна Гора, ќе не доведе до конфликти што се очигледни. Конфликтите се со намера да се опструира владата, која сака да направи поинаков пат од претходниот – рече Кривокапиќ.

Слични содржини