Актуелно
Почетна / Магазин / Кршење на приватноста е строго казниво: Гугл плати 50 милиони евра

Кршење на приватноста е строго казниво: Гугл плати 50 милиони евра

Поминаа скоро една година и осум месеци откако ЕУ донесе закон за приватноста на податоците, а досега се изречени 114 милиони евра парични казни, се наведува во новиот извештај.

Најголемата парична казна за кршење на законот бил казната од 50 милиони евра, а изречена е на компанијата Гугл во Франција поради недостаток на транспарентност.

Минатата година бил забележан пораст на пријавените.

Законот е замислен како модел за остатокот на светот за тоа како да го регулираат протокот на лични податоци кои ги овозможува развојот на технологијата.

loading...