Кулинарен спектакл Food Vision на овогодинешниот саем Wine Vision by Open Balkan

од Vladimir Zorba

Во рамките на овогодинешниот најистакнат саем на вино во регионот, Wine Vision by Open Balkan, од 16 до 19 ноември на саемот во Белград ќе има и кулинарски спектакл – Food Vision.

За време на четирите саемски дена, Сала 5 ќе биде центар за собирање на вински и гастрономски експерти, врвни професионалци и најперспективни млади готвачи од земјите од регионот, кои ќе се натпреваруваат во бројни категории под будното око на реномираните меѓународни судии и посетители, рече Данијел Николиќ, помошник генерален секретар на Владата на Србија на презентацијата на Food Vision во Стопанската комора на Србија.

Покрај конкуренцијата, додава тој, посетителите ќе можат да уживаат во бројни презентации и мастерклас сесии на најпрепознатливите и најпочитуваните готвачи.

Food Vision ќе се реализира во две тематски целини: „Тоа се натпреварувачката програма на професионални готвачи и изложбата на земјите учеснички во хала 5 и изложбата на комерцијални излагачи од програмата HoReCa со акцент на прехранбената индустрија и професионалните опрема и услуги во угостителскиот сектор“, објаснува Николиќ.

Во соработка со професионалното здружение на млади готвачи – Junior Chef Club, ќе се организира пристигнување на ученици од средните угостителски училишта, потоа натпревари на професионални готвачи, како и натпревар во кулинарски вештини за претставници на медиумите и членови на дипломатскиот кор.

Wine Vision by Open Balkan беше организиран со голем успех во септември минатата година со учество на повеќе од 20 земји, 350 винарии и 30 илјади посетители од целиот свет. Оваа уникатна манифестација се одржа под покровителство на владите на Србија, С. Македонија и Албанија, а на посетителите на саемот им понуди целосно ново винско искуство и можност да го откријат возбудливиот свет на автентичните и автохтони вина од Западен Балкан.

Слични содржини