Култен англиски град избришан од списокот на светско наследство на УНЕСКО

од Stefanija Kuzmanovska

Ливерпул беше лишен од статусот на заштитено светско наследство откако комитетот на ООН процени дека градежните работи на градските пристаништа ја намалиле неговата вредност.

Според Би-Би-Си, одлуката е донесена по тајното гласање на комитетот на УНЕСКО на состанокот во Кина.

УНЕСКО соопшти дека градежните работи, кои вклучуваат изградба на новиот стадион на фудбалскиот клуб Евертон, предизвикале сериозна штета на историското јадро на градот.

Градоначалникот на Ливерпул, Џоен Андерсон ја опиша одлуката како „несфатлива“, наведувајќи дека градот никогаш не бил во подобра состојба, бидејќи тие можеле да искористат стотици милиони фунти инвестиции за реновирање и средување на зградите и јавните простори.

Таа изјави дека градските власти сега ќе проучат дали можат да се жалат на одлуката донесена „десет години откако УНЕСКО последен пат го посети градот“.

Со тоа Ливерпул стана само третото место во историјата што го изгуби статусот на заштитено светско наследство од првото претставување на пописот во 1978 година. Останатите две се арапското светилиште Орикс во Оман во 2007 година и долината на Дрезден Елба во Германија во 2009 година.

Градот ја доби титулата во 2004 година, со што беше признато неговото историско и архитектонско значење, но исто така и историјата на Ливерпул како главен трговски центар на Британската империја.

Во тоа време, Ливерпул немаше огромен трговски центар, ниту пак се зборуваше за нов стадион на брегот. Луѓето дојдоа во градот не знаејќи за неговиот статус, но да го посетат градот на Битлси, фудбалот, храната и историјата.

Официјалните лица, сепак, сега стравуваат дека одземањето на нивниот статус ќе им наштети.

Одлуката на УНЕСКО не беше неочекувана. Комитетот за светско наследство во извештајот во јуни предупреди дека изградбата на градските пристаништа резултирала во „неповратно губење на атрибутите“ на градот, особено на проектот „Ливерпулски води“ и новиот стадион Евертон што се гради на пристаништето „Брамли Мур“.

Скоро 30 луѓе од светот на политиката, фудбалот и академијата потпишаа отворено писмо објавено во „Тајмс“ во кое тие го повикуваат УНЕСКО да не го лишува градот од статусот на светско наследство, но градските татковци генерално не покажуваа интерес за решавање на жалбите на ООН во детали.

Слични содржини