Курти ги критикува претходните влади во Приштина и ЕУ поради дијалогот со Белград

од Stefanija Kuzmanovska

Премиерот во Приштина, Албин Курти, ги обвини претходните косовски влади и Европската унија за, како што рече, „погрешен пристап“ во дијалогот, а Белград за „минирање“ на тој процес.

Отворајќи ја парламентарната дебата за текot на дијалогот, Албин Курти рече дека „српската страна постојано ги поткопува заедничките напори за успех“.

„Ова може да се види во голем дел од договорот. Кампањата против КБС, убиството на Оливер Ивановиќ, можеби организирано апсење на Марко Ѓуриќ, кој беше ослободен без парична казна. Заедно со сето ова, тие сакаат да создадат впечаток дека нормализацијата може да се постигне само со поделба, која потоа е спакувана за населението како размена на територии“, рече Курти.

Тој тврди дека „недостатокот на рокови го оштетил процесот на дијалог“ и дека „времето што помина мора да ја смени реалноста во Србија и да ги признае злосторствата извршени на Косово“.

„Зошто да брзаме, кога прогласивме независност, никој не помислуваше дека Србија ќе не признае“, рече Курти.

Тој и порача на Европската унија да изврши притисок врз Белград, а не врз Приштина и дека „страните во дијалогот треба да бидат еднакви и дека е потребно внатрешно единство“.

Слични содржини